titel

omschrijving

Kindercampus De Jordaan

Wat is nu leuker dan gebouwen maken voor kinderen? Naar aanleiding van een gezamenlijk initiatief van schoolbestuur en ouders is in Amsterdam een nieuw concept gelanceerd: Kindercampus De Jordaan. Centraal in dit concept is dit multifunctioneel gebouw met een dependance van de 14e montessorischool, een gymzaal, ruimten voor buitenschoolse opvang en een nieuwe huisvesting voor buurtvereniging Ons Genoegen.

Alle functies in het gebouw hebben een eigen ruimte maar maken ook gebruik van gemeenschappelijke flexibele ruimten. Zo is het mogelijk om – binnen de beperkte bouwenvelop en bescheiden budget – naast het complete programma ook reserveringen te maken voor interne groei en een kas op het dak. Het gebouw is uiterst efficiënt want alle verkeersruimten dienen ook als verblijfsruimten. In het montessorionderwijs werken kinderen in en uit de klas en de wisselwerking tussen klassen en leeftijdsgroepen is groot. De opzet met twee klassen per verdieping, gelegen aan weerzijden van een verhoogde gemeenschappelijke ruimte, faciliteert dit optimaal.

Aan de straatzijde voegt het gebouw zich op een eigentijdse manier in het door Unesco beschermde stadsgezicht. Het traditioneel wit gekeimd metselwerk zorgt bovendien voor extra licht in de smalle straat. De vormgeving van de kopgevel, met daarin de hoofdingang, benadrukt het feit dat het gebouw een schakel vormt tussen de straat en de steeg naar de openbare speeltuin erachter - dat integraal met het gebouw door het bureau werd ontworpen. De zuidgevel, aan de speeltuin, is in feite een verticale tuin en een seizoensgebonden zonwering. In de zomer filtert het gebladerte het zonlicht terwijl in de winter het licht juist tot diep in het gebouw door dringt.
Een speels en dynamisch gebouw waarvan de functie in de loop van de dag verandert en het uiterlijk met de seizoenen.
 

login