aluminium centrum

aluminiumcentrum

Het Aluminium Centrum bevindt zich in de kruinen van het Aluminium Bos, boven ijle stammen die het veranderende Nederlandse licht filteren en weerspiegelen. Geruisloos doorkruist de glazen lift de zes meter hoge ruimte tussen het maaiveld en de zilverkleurige aluminium doos. Buiten ruist de wind die honderden ranke kolommen bespeelt. Binnen sluizen zonovergoten patio’s licht, lucht, ruimte en warmte in goede banen. Hier wordt gezocht naar het kleinst mogelijke overspanningsveld en de grootst mogelijke energiewinning. Een licht gebouw,
belicht en verlicht: een aluminiumproduct par excellence.

Bijna zwevend op een bos van ranke aluminium kolommen is dit gebouw het product van een
uitzonderlijke synergie tussen technologie en ontwerp, bedoeld om de eigenschappen van het
materiaal op ruimtelijke en poëtische wijze te demonstreren. Het gebouw dient als een informatiecentrum voor de Nederlandse aluminiumindustrie en bestaat uit kantoren, tentoonstellingsruimte en een conferentiecentrum.

Winaar van meerdere internationale prijzen en gepubliceerd in honderden publicaties, ontpopte
dit gebouw zich tot een icoon voor de aluminium industrie wereldwijd. “Ik wou de vraag poneren hoe een structuur zo licht kan zijn als blikje en toch een dergelijk volume kan dragen. Dit project ging niet alleen over technologie, maar vooral over de verbeelding ervan.”

INFO

locatie: Houten

programma: kantoren, kenniscentrum
oppervlakte: 1000 m2
status: oplevering 2001

opdrachtgever: Stichting Aluminium Centrum
ontwerpteam: Micha de Haas, Stephan Verkuijlen, Machiel Bakx

extra

2005 Primo Luigi Cosenza Award

2004 International Dedallo Minosse Award

2003 European Architecture and Technology Award

contact

Entrada 100 (co Werkplaats Architecten)
1114 AA Amsterdam

+31 (0)6 28345229