noordwijkerduin01
noordwijkerduin02
noordwijkerduin03
noordwijkerduin04
noordwijkerduin05
noordwijkerduin06

noordwijkerduin

sociale integratie

Met het ontwerp voor de Parkwoningen won ons bureau de prijsvraag voor een woonwijk achter de duinen op het landgoed van ‘s Heeren Loo, een verzorgingsinstituut voor mensen met een verstandelijke handicap. In deze nieuwe woonwijk komen mensen met en zonder handicap naast elkaar te wonen, in bijzondere grondgebonden woningen en startersappartementen. In dit project zijn veiligheidseisen, extra aandacht voor toegankelijkheid, inpassing in het landschap en vooral de sociale aspecten van belang.

De Parkclusters zijn ontworpen als twee losse ensembles in het groen, geïnspireerd op de Rocky Lumps van Tom Claassen. Vanuit het park gezien vormen ze samen een sereen decor voor het ontworpen parklandschap waarin ze staan. Iedere Parkcluster heeft rondom een statig en formeel karakter en herbergt binnenin een geheel eigen woonmilieu waar de menselijke schaal heerst. Een beschermd gebied waar de voordeuren te vinden zijn, waar de auto enkel te gast is en waar de sociale aspecten de boventoon voeren. Dit gebied wordt zorgvuldig ingericht als informeel ‘interieur’ en nodigt uit om te ontmoeten, spelen en ontspannen in de eigen omgeving.  

Met een knipoog naar statige Engelse landhuizen zijn het de gevelopeningen in de eenvoudige sculpturale blokken die voor de architectonische expressie zorgen. Een speciale rol is weggelegd voor kunst waarbij details in de architectuur geïnspireerd zijn op de fantastische grafische werken van lokale kunstenaars, de cliënten van ’s Heeren Loo.

INFO

locatie: Noordwijk

programma: woningen, stallingsgarage, omgevingsontwerp

oppervlakte: 25000 m2

status: technisch ontwerp 2010

opdrachtgever: Heijmans Vastgoed, Stichting 's Heeren Loo

ontwerpteam: Micha de Haas, Angie Abbink, Arjan Dubois

extra

Bijzonderheden

contact

Entrada 100 (co Werkplaats Architecten)
1114 AA Amsterdam

+31 (0)6 28345229