orioncollege08
orioncollege02
orioncollege01
orioncollege03
orioncollege04
orioncollege05
orioncollege06
orioncollege07
orioncollege09
orioncollege10
orioncollege12
orioncollege11
orioncollege13

orioncollege amstel

Energieke uitbreiding van een jong monument

Hoe breidt je een alzijdig gebouw uit? Architectenbureau Micha de Haas en Archivolt architecten verdubbelen het volume van de oude Berkhoffschool in Amsterdam met respect voor zijn autonome karakter en met een krachtig stedenbouwkundig gebaar.
Het bescheiden gebouw van de oude bakkersschool aan de Wibautsstraat staat niet voor niets op de Monumentenlijst van de gemeente Amsterdam.  Het na-oorlogse schoolgebouw is gepositioneerd  als een scharnierpunt tussen de Wibaut-as en de ringvaart. De oorspronkelijke architecten Ulrich en Kemphuis hebben deze eigenschap op een vernuftige wijze vertaald in hun ontwerp.
Het gebouw moest geschikt gemaakt worden voor de huisvesting van het Orioncollege Amstel: een school voor speciaal voortgezet onderwijs. De ruimtelijke behoefte van het Orioncollege, waaronder ook een gymzaal, pastte niet in het bestaande gebouw. De L-vormige uitbreiding naast en boven het gebouw vormt een krachtig gebaar dat de oriëntatie van het gebouw versterkt en het oude gebouw in zijn waarde laat. De uitbreiding bakent ook 2 schoolpleinen af en past in de schaalvergroting langs de Wibaut-as.
Het bestaande gebouw is georganiseerd rondom een indrukwekkende centrale hal. De voor de renovatie benodigde ingrepen zijn afgestemd op een zorgvuldige analyse van het gebouw in relatie tot de hedendaagse normen en het specifieke karakter van de nieuwe gebruikers. Het dak van het atrium is vervangen door een glazen dak. In de hal is, achter een voorzetwand, een monumentale muurschildering ontdekt van Cor Dik. Het is de intentie om deze te restaureren en mee te nemen in het interieur.
De nieuwbouw heeft een haakvorm die over een hoek van het oude gebouw uitkraagt.  Het is een stoer volume met een ribbenstructuur dat de oriëntatie, parallel aan de Wibautstraat, benadrukt. Het donkere, doffe uiterlijk van de ribben van gerecycled kunststof contrasteert met de glanzing van de metallic stroken ertussen. Het roept de associatie van een schrift met tabbladen op – en gaat een dialoog aan met de repetitieve verticale raamdetaillering van het bestaande gebouw.
 

INFO

locatie: Amsterdam

programma: school, gymzaal

oppervlakte: 3300 m2

status: in uitvoering 2017

opdrachtgever: Gemeente Amsterdam

ontwerpteam: Micha de Haas, Arjan Dubois

in samenwerking met: Archivolt architecten bv

extra

Bijzonderheden

contact

Entrada 100 (co Werkplaats Architecten)
1114 AA Amsterdam

+31 (0)6 28345229