contact

Entrada 100 (co Werkplaats Architecten)
1114 AA Amsterdam

+31 (0)6 28345229

bezalel

ontmoeting van gebouw en stad

Dit omvangrijke onderwijsgebouw is gesitueerd op een prominente locatie in het stadscentrum met een fantastisch uitzicht over de oude stad en de woestijn erachter.  Door fragmentatie van het programma en de organisatie langs een terrasvormige hovenstructuur, past het ontwerp zich in de stedelijke context en topografie, zodat een nieuwe openbare route ontstaat dwars door het instituut.
Een essentiële ruimtelijke conditie  voor kunsteducatie is een combinatie van neutrale, stille en lichte onderwijsruimten en collectieve ontmoetingsruimten. Wij beschouwen de circulatiestructuur als de belangrijkste ontmoetingsruimte. Door de gangen om de onderwijsruimten en langs gevels te plaatsen ontstaat een heldere verkeersstructuur met een prachtig uitzicht. De dynamiek van de academie wordt blootgesteld, zonder de privacy en rust in de onderwijsruimten aan te tasten. Bovendien is het klimatologisch een effectief instrument: in de zomer zorgen de beschaduwde open gangen voor verkoeling terwijl ze in de winter, gesloten, een passieve warmtebuffer vormen.    
Op de nieuwe locatie van Bezalel vormen de studenten en het personeel in feite de buitenste schil, de gevel van de academie – en benadrukken de traditionele band tussen het instituut  en de stad Jeruzalem.

INFO

locatie: Jeruzalem

programma: hogeschool voor de kunsten

oppervlakte: 30000 m2

status: internationale prijsvraag 2007

opdrachtgever: Bezalel Kunstacademie

ontwerpteam: Micha de Haas, Chris van den Berk, Sebastian Janusz, Evert Jan Stoop