kindercampus15
kindercampus17
kindercampus10
kindercampus16
kindercampus13
kindercampus12
kindercampus11
kindercampus06
kindercampus04
kindercampus05
kindercampus09
kindercampus08
kindercampus14
kindercampus02
kindercampus03
kindercampus07

Kindercampus de jordaan

kindercampus

Wat is nu leuker dan gebouwen maken voor kinderen? In de binnenstad van Amsterdam is een nieuw concept gelanceerd: Kindercampus De Jordaan, waarin dit  multifunctioneel gebouw centraal staat. Hierin komt een dependance van de 14e montessorischool, een gymzaal, ruimten voor buitenschoolse opvang en een nieuwe huisvesting voor buurtvereniging Ons Genoegen.

Alle functies in het gebouw hebben een eigen ruimte maar delen ook gemeenschappelijke flexibele ruimten en alle verkeersruimten dienen ook als verblijfsruimten. Zo is het mogelijk om – binnen de beperkte bouwenvelop en bescheiden budget – behalve het complete programma ook reserveringen te maken voor interne groei en een kas op het dak. In het montessorionderwijs werken kinderen in en uit de klas en de wisselwerking tussen klassen en leeftijdsgroepen is groot. De opzet met twee klassen per verdieping, gelegen aan weerzijden van een verhoogde gemeenschappelijke ruimte, faciliteert dit optimaal.

Aan de straatzijde voegt het gebouw zich op een eigentijdse manier in het door Unesco beschermde stadsgezicht. Het traditioneel wit gekeimd metselwerk zorgt bovendien voor extra licht in de smalle straat. De vormgeving van de kopgevel benadrukt het feit dat het gebouw een schakel vormt tussen de straat en de steeg naar de openbare groene speeltuin (integraal met het gebouw door ons ontworpen) erachter. De zuidgevel, aan de speeltuin, is in feite een verticale tuin en een seizoensgebonden zonwering. In de zomer filtert het gebladerte het zonlicht terwijl in de winter het licht juist tot diep in het gebouw door dringt.
Een speels en dynamisch gebouw waarvan de functie in de loop van de dag verandert en het  uiterlijk met de seizoenen.

INFO

locatie: Amsterdam, Elandstraat

programma: school, gymzaal, BSO, buurtvereniging

oppervlakte: 1200 m2

status: oplevering 2013

opdrachtgever: stadsdeel Centrum Amsterdam

ontwerpteam: Micha de Haas, Sebastian Janusz, Steven de Greef, Ayelet Kamar, Giorgia Giordano

extra

2014 Gouden AAP, Nominatie

contact

Entrada 100 (co Werkplaats Architecten)
1114 AA Amsterdam

+31 (0)6 28345229