top of page
harloheim1
harloheim2
harloheim3
harloheim5
harloheim4

nieuw harloheim

haarlemse hersengymnastiek

Het menselijk brein bestaat uit een linker- en een rechterhersenhelft. Hoewel in eerste instantie vergelijkbaar, zijn ze erg verschillend. Er zijn maar weinig mensen bij wie beide hersendelen evenveel ontwikkeld zijn, maar er zijn nog minder mensen bij wie de ene helft volledig achterblijft bij de andere. Haarlem is als stad vergelijkbaar met zo’n geval.

Haarlem-Oost, de rechterhersenhelft met potentie voor natuur, creativiteit en duurzaamheid, bestaat fysiek wel maar in de identiteit van Haarlem niet. In Haarlem-Oost ligt een opgave van transformatie, nieuwbouw, verdichting, en bestemmingsverandering van de huidige gebouwenvoorraad - maar dit lange proces zal uitsluitend slagen als Oost een gelijkwaardiger (maar niet gelijke!) stadshelft zou worden.
De exacte invulling van deze groei en transformatie is expres buiten deze prijsvraaginzending gelaten. Deze visie reikt een aantal ‘braintrainingen’ voor de rechterhelft aan. Oefeningen die de, nu nog latente, condities voor een kwaliteitssprong moeten activeren, vitaliseren en ontwikkelen - en dus naar een grotere vraag naar woon- en werkruimte in Haarlem-Oost zullen leiden. De invulling van deze vraag is in de handen van coöperaties, ontwikkelaars en bedrijven – de grote grondbezitters - maar misschien juist ook in de handen van de huidige bewoners en kleine collectieven - Haarlem-Oost is niet voor niets de creatieve hersenhelft!
Als gevolg van deze oefeningen, lift Haarlem als geheel mee met de ontwikkeling van Oost. De reputatie van Haarlem als een prettige woonomgeving, twintig minuten van Amsterdam en midden in de natuur wordt letterlijk en figuurlijk dubbel en dwars bevestigd.

INFO

locatie: Haarlem Oost

programma: strategische visie

oppervlakte: nvt

status: inzending prijsvraag 2011

opdrachtgever: NAI / Ymere

ontwerpteam: Micha de Haas, Angie Abbink, Machiel Bakx, Boudewijn Bach, Marjolijn Boterenbrood, Simone van den Brink, Jan Dekker, Arjan Dubois, Erik Groen, Anne Hemker, Hella Hendriks, Milembe Mateyo

bottom of page