top of page
tabakspanden08
tabakspanden14
tabakspanden01
tabakspanden05
tabakspanden03
tabakspanden02
tabakspanden12
tabakspanden06
tabakspanden07
tabakspanden04
tabakspanden10
tabakspanden11
tabakspanden15
tabakspanden13

de Keizer

herontwikkeling tabakspanden

Op steenworp van de Dam bevinden zich de roemruchte Tabakspanden. In samenwerking met architectenbureau Vincent Smulders (renovatiepanden) heeft ons bureau het ontwerp gemaakt voor de herontwikkeling van deze bijzondere locatie. Het nieuwe plan sluit aan op de historische structuur en introduceert tegelijkertijd nieuwe collectieve binnenplaatsen en verbindingen, zorgvuldig ingepast in het bestaande weefsel. De tegenstelling tussen de formele, statige huizen aan de straten en de tussenliggende informele bebouwing levert een aangenaam binnenstedelijk woonmilieu op: complete rust en stilte op steenworp afstand van de stadsdrukte.

In de representatieve gevels aan de Spuistraat wordt een formeel ritme toegepast met hoge, regelmatige raampartijen in aandachtig gedetailleerd metselwerk, geïnspireerd door de historische panden op deze locatie. Speciale aandacht is geschonken aan de vormgeving van de plint op de begane grond: van oudsher een beeldbepalend element in de oude binnenstad. In de Wijdesteeg komt de oorspronkelijk meer industriële sfeer van de stegen terug in de horizontale raambanden, de schoorsteenelementen en de lange metselwerkvlakken. Het karakter van de binnenhoven is informeler met lichte gevels en een onregelmatiger raampatroon.

Het samenspel van de in oude glorie herstelde panden en de frisse nieuwe gebouwen zal een nieuwe impuls geven aan deze oude en veelbewogen stadsbuurt.

INFO

locatie: Amsterdam, Spuistraat

programma: woningen, bedrijfsruimtes, stallingsgarage

oppervlakte: 6200 m2 nieuwbouw en 3500 m2 renovatie

status: oplevering gepland 2018

opdrachtgever: Woonstichting De Key

ontwerpteam: Micha de Haas, Arjan Dubois, Jan Slijkerman

in samenwerking met: Abbink x CO, architectenbureau Vincent Smulders

bottom of page