top of page
groenmarkt06
groenmarkt03
groenmarkt04
groenmarkt09
groenmarkt07
groenmarkt01
groenmarkt08
groenmarkt02
groenmarkt05

De NIEUWE OOGST

woningen GROENMARKT

Met ons plan ‘De Nieuwe Oogst’ voegen we een nieuwe stukje stad toe aan het centrum van Amsterdam. Enerzijds met een knipoog naar het verleden van de plek: de bruisende groenmarkt en de industriële nijverheid. Anderzijds met een heldere blik naar de toekomst: duurzaam en sociaal, passend bij een wereldstad als Amsterdam.
De openbare ruimte is het verbindende element in het plan, dat een gevarieerd en flexibel woonwerkprogramma biedt met speciale aandacht voor de groeiende groep van oudere binnenstadbewoners, die graag  ‘gemeenschappelijk’ en betaalbaar willen wonen.
Aan de Singelgracht komt een terrasvormig woongebouw, geïnspireerd in zijn vorm door de bekende marktstellingen met gestapelde kratten. Daar komen uitzonderlijk ruime en lichte appartementen met grote buitenruimten en uitzicht op het water. Aan het plein, met een collectieve moestuin en een speelplaats, komen commerciële functies en appartementen voor ouderen, toegankelijk en geclusterd met gemeenschappelijke voorzieningen. Het project als geheel is energieneutraal  en er is veel aandacht voor duurzaamheid door gebruik van groene gevels en daken, zonne-energie en warmtepompen en het stimuleren van biodiversiteit.
Het gebouw manifesteert zich aan de waterkant als een speels, transparant en autonoom architectonisch object – passend in de reeks van paviljoen-achtige gebouwen langs de hele Singelgracht (zoals de Europarking, Nederlandse Bank en het Marnixbad). Aan de pleinzijde refereert de vormgeving  aan het (industrieel) verleden van het gebied en de intimiteit van de buurt.

 

INFO

locatie: Amsterdam

programma: woningen, stallingsgarage, bedrijfsruimte

oppervlakte: 5600 m2

status: inzending selectie 2015

opdrachtgever: gemeente Amsterdam

ontwerpteam: Micha de Haas, Arjan Dubois

in samenwerking met: De Ruimte Projectontwikkeling

bottom of page