top of page
dubbeleoogst01
dubbeleoogst03
dubbeleoogst04
dubbeleoogst05
dubbeleoogst06
dubbeleoogst02
dubbeleoogst07
dubbeleoogst08
dubbeleoogst09

dubbele oogst

werken in de tuin

Dubbele Oogst is de uitbreiding van de prachtige buitenplaats Rusthoek in Baarn. Het gebouw is eigendom van Triodos Vastgoed en in gebruik door adviesbureau AT Osborne. De ambities op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid zijn heel hoog: er is gezocht naar een gebouw dat de monumentale waarde van het complex respecteert, tegelijkertijd een esthetische en functionele meerwaarde vormt en bovendien de duurzame identiteit van beide opdrachtgevers expliciet naar voren brengt.

De gelijkvloerse uitbreiding van circa 500 m2 wordt op een slimme manier ondergronds gebouwd, als een werktuin onder een ogenschijnlijk traditionele moestuin. In een aantal perken van de moestuin groeien kruiden en groenten die in het bedrijfsrestaurant worden verwerkt. In andere perken worden ruime lichtpatio’s aangebracht waar exotisch groente en fruit groeit tussen de werkende gasten en medewerkers van AT Osborne, die in deze aangename werkomgeving vruchtbare grond voor goede ideeën vinden. De ruimte is zeer flexibel indeelbaar en geschikt voor flexplekken, seminars, lezingen en workshops. Zelfs de uitgesneden doorkijk naar het omringende landschap kan worden ingezet als een klein amfitheater in het groen. Door de grond als warmtewisselaar te gebruiken kan er een optimaal leefklimaat worden gerealiseerd met minimale isolatie, terwijl de trek in de kassen boven enkele patio’s zorgt voor natuurlijke ventilatie.   

Hier wordt niet alleen het principe van dubbel ruimtegebruik toegepast. Hier wordt ook, letterlijk en figuurlijk, dubbel geoogst.

INFO

locatie: Baarn

programma: kantoor

oppervlakte: 500 m2

status: winnend ontwerp selectie 2012

opdrachtgever: Triodos / AT Osborne

ontwerpteam: Micha de Haas, Arjan Dubois

bottom of page