top of page
zoeteharing01
zoeteharing02
zoeteharing03
zoeteharing04
zoeteharing05
zoeteharing06
zoeteharing07
zoeteharing08
zoeteharing09
zoeteharing10
zoeteharing11

de Zoete haring

renovatie woningen noordtstraat

Het project De Zoete Haring in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt dankt zijn naam aan de haringverkoper die decennialang vanuit deze locatie werkte en als één van de laatste bewoners vertrok.
Het project bestaat uit de grondige renovatie van drie woningen uit 1901 en een deel nieuwbouw. Het totale project combineert zelfstandige studentenunits, appartementen en horeca. De renovatie is in 2011 afgerond; de nieuwbouw is nog in ontwikkeling.
Kenmerkend is o.a. de hoge ambitie op het gebied van energie en milieu; de renovatie streeft naar een zo laag mogelijke milieubelasting op het gebied van materiaal en energieverbruik; de nieuwbouw zal volledig CO2- neutraal zijn.
Op de begane grond is een restaurant gevestigd en de centrale ingang voor de studentenwoningen. Het royale centrale trappenhuis heeft naast de functie van verticaal transport ook een functie als ontmoetingsplaats en combineert loungeplekken met ruime vides. Iedere studentenunit is zelfstandig en heeft zijn eigen kookgelegenheid en sanitair.

Een bijzonder aspect is de toepassing van het gevelkunstwerk “Dubbel Glas” door Marjet Wessels Boer in samenwerking met de architect. Op de ruiten van het trappenhuis is een print aangebracht die de weerspiegeling verbeeldt van de tegenoverliggende bebouwing. ’s Avonds wordt het glas van binnenuit aangelicht waardoor het kunstwerk ook dan zichtbaar blijft en het de perceptie van de toeschouwer in enige verwarring brengt.

 

INFO

locatie: Amsterdam

programma: woningen, horecaruimte

oppervlakte: 2000 m2

status: opgeleverd 2011

opdrachtgever: De Principaal De Key

ontwerpteam: Micha de Haas, Angie Abbink, Jan-Paul Koning, Steven de Greef, Jan Slijkerman

in samenwerking met: Studio Wessels Boer

fotografie: Hans Peter Follmi, IC4U

bottom of page